A gyergyószentmiklósi Salvator Alapítvány elsősorban lovasterápiával foglalkozik. Tavasztól őszig több programjuk is fut párhuzamosan, amelyek célja a különböző fogyatékossággal, tanulási nehézséggel küszködő gyermekek fejlesztése. Szezonzáróként immár második alkalommal rendezték meg a díjazással egybekötött Aranypatkó Nyílt Napot szombaton.

Több határon túli és hazai pályázat keretében, támogatók segítségével valósítja meg fejlesztő és lovastornás programjait a Salvator Alapítvány. Idén ezekben több mint 45 gyermek vett részt, akik többsége valamilyen fogyatékossággal, akadályozottsággal, tanulási nehézséggel küszködik. Az Aranypatkó Nyílt Nap célja, hogy minden gyermek megmutathassa önmagához mért fejlődését az ügyességi pályán, illetve a lovastorna bemutató során – hangsúlyozta Gáll Katalin pszichológus, a Salvator Alapítvány munkatársa. 

A nyílt napon jelen volt Dr. Lőrincz Aranka konzul, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy ami a Salvator Alapítványnál megvalósul, az a célok legnemesebbike, hiszen a gyerekek testi és lelki fejlődéséért tevékenykednek. Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a lovasterápiás foglalkozások szükségét emelte ki, és szólt arról is, hogy már felvetődött annak a lehetősége, hogy ne csak néhány hónapig, szezonálisan járhassanak ide a gyermekek, hanem megvalósulhasson a Salvator Alapítvány álma, egy fedett lovarda. Az elöljárók a gyermekekkel közösen vágták el a mezítlábas fejlesztő pálya piros szalagját.

A nyílt napon minden gyermek lóra ült, hogy megmutassa, mennyit fejlődött az elmúlt hónapokban. A szezonzáró utolsó momentumaként a gyermekek átvették az okleveleket, aranyérmeket és ajándékokat.

Barabás Orsolya - Székelyhon