A Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra, továbbá a Helyi és hagyományos termékek tavaszi kiállításának és vásárának megnyitóját tartották péntek délelőtt Csíkszeredában, Hargita Megye Tanácsának épületében. Az eseményen jelen volt Nagy István, Magyarország agrárminisztere is.

A székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesülete, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, valamint Hargita Megye Tanácsa szervezésében pénteken és szombaton tartják a több éves hagyománnyal rendelkező Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustrát. Ez egy, a teljes Kárpát-medencére kiterjedő szakmai rendezvény, amelynek célja a háztáji mezőgazdaság és a gasztronómia kapcsolatának előtérbe helyezése, ahol a természet, a tej és a gazda hármasa révén létrejött egyedi sajtkülönlegességekkel ismerkedhet meg a nagyközönség.

A verseny során francia mintára olyan visszajelzéseket kapnak a sajtkészítők, amik segíti őket abban, hogy bizonyos paraméterekkel számolva a termékeik minél jobbak legyenek. Egy olyan értékelést kapnak, ami figyelembe veszi a sajtnak a külsejét, a belső állományát, ízét és illatokat. Az idei a második verseny, amin már lehet tapasztalni a visszajelzésekből nyert fejlődést. 

A pénteki megnyitón jelen volt Magyarország agrárminisztere Nagy István, aki kihangsúlyozta, hogy köszönni és gratulálni érkezett az eseményre. Mint fogalmazott: köszöni az élményt, hogy személyesen találkozhatott mindazokkal, akik részt vesznek a versenyben, és gratulál ahhoz, hogy létrehozták ezt az eseményt, hogy a sajtkészítők elhozták a termékeiket, de legfőképp a minőséghez gratulál. 

Az agrárminiszter ajándékként és gasztronómiai forradalomként jellemezte a kézműves termékeket, továbbá elismerését fejezte ki, hogy Csíkszereda ennek a fontosságát is felismerte. Emlékeztette a jelenlevőket arra, hogy a történelem során minden egyes magyar város kiugrása ahhoz köthető, hogy vásártartási joga volt. Elmondása szerint a termelői piac a leginnovatívabb találmány a 21. században, hiszen ez már kulturális eseménnyé nőtte ki magát, nem mellékesen pedig létrejön az a termelő és vásárló közötti személyes kapcsolat, amit a kereskedelemben már nem kapni meg. 

Nagy Lilla - Székelyhon