Kilencedik alkalommal rendezte meg Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa vasárnap Hargitafürdőn a Konzul-kupával díjazott síversenyt. Sífutásban és műlesiklásban közel 400-an mérték össze tudásukat, a rangos sporteseményt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, valamint Tóth László főkonzul nyitotta meg.

Kitűnő hóviszonyok vannak Hargitafürdőn, vasárnap reggel ragyogó napsütés és –10 fokos hideg fogadta a versenyzőket. A sífutásnak a biatlonpálya adott otthont, ahol Márton Simon versenyigazgató már a megnyitó előtt kiosztotta a versenyszámokat, eligazítást tartott a távokról, a lebonyolításról. A Miklós pályára várták az alpesi sízőket, ahol szintén jól előkészített pályák fogadták őket. A szervezők közlése szerint a sífutásban 130-an, alpesi síben pedig 250-en neveztek. Számukra több korosztályt alakítottak ki, a legfiatalabbak az óvodások voltak, de rajthoz álltak 80 éven felüliek is.

Mindkét versenyen külön-külön ünnepélyes megnyitót tartottak. A versenyzőket és az őket elkísérőket elsőként Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusnak vezetője köszöntötte. „A tavaly év hidege után most nagyon jó, remek időnk van, minden feltétel adott, hogy egy nagyon jó verseny legyen. Kedves gyerekek! Jó versenyt kívánok, bízzatok magatokban, legyen bátorságotok, merjetek. Ebben a napokban zajlanak Pekingben a téli ötkarikás játékok, többek között alpesi síben, sífutásban és biatlonban, higgyétek el, hogy bennetek is van annyi, hogy egyszer majd ott lehettek az ötkarikás zászló alatt. Örülök, hogy ilyen szép számban vagyunk itt” – mondta a főkonzul. 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik minden évben biztosítják, hogy a terep megfelelő legyen a verseny megrendezésére. A Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2022-re meghirdetett cselekvő nemzet tematikus évéhez a sportolás és a magyarországi parlamenti választásokon való részvétel is hozzátartozik – hangsúlyozta Potápi. A politikus az identitás fontos részének és az egyik legfontosabb nemzetpolitikai eszköznek nevezte a sportot, hozzátéve, hogy a sporttal a közösség formálásán, egyesítésén túl, az egészséges életmódra is nevelik a fiatalokat.

„Örülök, hogy ilyen sokan vannak jelen. Számunkra nem csak a sísport, nem csak a téli sportok támogatása, hanem egyáltalán a testmozgás, a mindennapos testnevelés, a sport támogatása nemzeti cél. Gondolunk itt a síre, a jégkorongra, a futballra, a lovas sportokra vagy más egyéni sportokra. Az identitásunknak az egyik legfontosabb ereje a sport, nemzeti büszkeség az, hogy a világnak meg tudjuk mutatni kik vagyunk, mire vagyunk képesek. Akik most versenyeznek elsősorban maguknak mutatják meg, hogy mire képesek. A két helyszínen közel 400-an méretkeznek meg, de ha ide számítjuk a szülőket, nagyszülőket, rokonakat és a felkészítőket, akkor közel ezres létszámról beszélhetünk. Öröm ezt látni. Idén a cselekvő nemzet tematikus évet, programokat hajtjuk végre, és nincs is szebb cselekvés mint együtt sportolni a jó időben, a versenyeken pedig dicsőséget szerezni annak a közösségnek, akik eljuttattak erre a versenyre” – mondotta Potápi.

Dobos László - Székelyhon

További képeket az alábbi linken talál.