Minden év szeptemberében emlékeznek meg Gyergyószentmiklóson azokról a honvédekről, akik a Gac-oldalon lelték halálukat a második világháborúban. A nagy pusztítás 75. évfordulójára emlékeztek szombaton. 

Pontosan 75 éve, 1944. szeptember 7-én, a Gac-oldalon 159 székesfehérvári honvéd katona számára végzetes hajnal virradt. „Azóta ez a domboldal egy összekötő kapocs lett, ahol az ég a földdel, az élő a holttal, az elmúlás a halhatatlansággal, a múlt valósága a jelen emlékezésével, Gyergyószentmiklós Székesfehérvárral találkozik” – hangzott el a megemlékezés nyitóbeszédében. 

Nagy Zoltán polgármester emlékeztette a jelenlévőket, hogy az orosz betörés visszaszorításakor életét vesztette húsz gyergyói székely is.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, Soós Zoltán konzul az ünnepségen elmondta, hogy „a legnagyobb életpéldákat azok jelentették és jelentik ma is számunkra, akik akkor is kiálltak hazájuk igazsága mellett, amikor már reményük sem volt a győzelemre, mert fegyveres erő nem állt mögöttük, de erkölcsi tartás igen”. 750 kilométert utazott a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének 25 fős delegációja, hogy kegyeleti körútjuk végállomásán, Gyergyószentmiklóson, a Gac-oldalon emlékezzenek a hősökre. Dr. Görög István az érkezők nevében mondott köszönetet a gyergyóiaknak, azért, hogy az elesett katonák sírjait mindvégig gondozták.

A megemlékezésen szavalatok és dalok is elhangzottak, áldást mondott és a hívekkel együtt imádkozott főtisztelendő Korom Imre, a Munkás Szent József templom plébánosa és Mátyás István református lelkész. Majd kegyeleti koszorúikat helyezték el a jelen lévő politikai és civil szervezetek képviselői.

Hegyi Zsuzsanna - Székelyhon