Ünnepi megemlékezéssorozatot szerveztek hétfőn az 1956. október 23-án Budapesten kitört forradalom évfordulóján Csíkszeredában. Az egész napos rendezvény a város középületeinek díszkivilágításával ért véget.

Csíkszeredában a Gloria Victis emlékműnél folytatódott az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéssorozat hétfő délután. A szép számú megemlékezőt elsőként a megyeszékhely polgármestere köszöntötte.

– Meg kell tanítanunk gyermekeinknek, hogy a szabadság nem magától értetődő, és nem adják ingyen. Mindennap újra és újra meg kell küzdeni érte. Mindenkinek a maga helyén. A gyermekeknek úgy, hogy megismerik a múltat, a történelmet, hiszen az az út a jövőjükhöz is – hangsúlyozta ünnepi beszédében Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A polgármester beszédét Puskás László, a Csíki Játékszín színművészének szavalata követte, aki Adorján László sakkozó és költő versét adta elő. Az ünnepséget a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai és a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar előadása színesítette. Beszédet mondott Répássy Róbert államtitkár, a magyar kormány igazságügyi minisztériumának parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

– A szabadság iránti vágy elpusztíthatatlan, egy nép szabadság iránti vágya pedig különösen az. Ezeréves megmaradásunk egyik titka, egyedülálló nyelvünkön kívül, a szabadság szeretete – hangsúlyozta az ünnepi szónok.

Az eseményen történelmi egyházak képviselői is felszólaltak. Az 1956-os forradalom és szabadságharccal kapcsolatos gondolatait megosztotta és áldást mondott Tamás József római katolikus püspök, Solymosi Alpár unitárius esperes és Tamás János evangélikus lelkész.

Az ünnepi beszédek után a koszorúk elhelyezése következett, majd az egybegyűltek közösen elénekelték a Székely himnuszt a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében. Este díszkivilágítást kapott a Mikó-vár, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Művészetek Háza és a Csíki Mozi.

Kovács Andrea - Hargita Népe