Két harmadnyi remek játékkal és húsz perc energiatakarékos hokival simán nyerte a Csíkszeredai Sportklub az Erste Liga Döntő 5. mérkőzését. A kék-fehérek ezzel lezárták a párharcot, újra Erste Liga bajnoki címet ünnepelhetnek, megvédték a címüket.

Zsúfolásig megtelt a Vákár Lajos Műjégpálya szombaton este, ami nem meglepő, hiszen minden szurkoló arra készült, hogy élőben láthassa, amint kedvenceik megnyerik az összecsapást és egyben megvédik címüket. A kezdés előtt a csarnok a súlyos sérülésből lábadozó Salló Alpár nevét skandálta, az ellene a szabálytalan ütközést elkövető Nagy Gergőt pedig füttykoncerttel fogadta a csarnok.

A korongot Novák Eduárd sportminiszter dobta be, majd jöhetett a nagy meccs, amelyet a Sportklub láthatóan elszántan kezdett és Szkacskov már a második percben meg is szerezte a vezetést a kék-fehéreknek. Az első harmadot lényegében végig dominálta a címvédő, leszámítva azt a közel négy perces időszakot, amíg Kuljas 2+2 perces büntetése miatt a Fradi játszott emberelőnyben. A következő gólra a 19. percig kellett várni, amikor Hajós kiállítása után emberelőnyben Stach lövése Részegh korcsolyáján irányt váltva kötött ki Arany ketrecében. A találatot videózás után érvényesítették a játékvezetők. 2–0-ra vezetett a csíkszeredai együttes 20 perc után.

A 28. percben Fowlie és Tamminen egyszerre ültek ki a büntetőpadra, a kettős emberelőnyt pedig a csíki aranysisakos Szkacskov használta ki. 3–0-nál felpaprikázódtak a kedélyek, hazai részről Láday és Rokaly Szilárd, a Fraditól Kóger és hegyi jutottak a kiállítás sorsára. A meccs lényegi része a harmadik harmad elején dőlt el véglegesen, amikor Stach 4-re emelte a Sportklub góljainak számát, majd jött egy újabb kettős hazai emberelőny, amit Sofron bombájával használtak ki a kék-fehérek. Innen már leült a játék, a közönség és a hazai csapat is a végét és a díjátadást várta, a Ferencváros pedig emberelőnyben szépített a csapatkapitány Nagy Nergő révén. Az 55. percben pedig egy szélről beadott korong pattant be egy csíki játékosról Adorján kapujába, így lett 5–2.

A végén kisebb nagyobb dulakodásokat láthattak a nézők és végleges kiállítások kerültek jegyzőkönyvbe, de ez senkit nem érdekelt már. Szólt a „zúg a csarnok, itt a bajnok”. Az ünnepi hangulatot az sem rontotta, hogy 25 másodperccel a vége előtt Nagy Gergő 5–3-ra alakította az állást. Aztán az utolsó másodpercek is leteltek, jöhetett a felhőtlen ünneplés, újra Erste Liga győztes a Csíkszeredai Sportklub!

A csíki kék-fehérek a 2010–2011-es, HSC Csíkszereda néven aratott diadal, aztán a Ferencvárossal megosztott 2020-as bajnoki cím, illetve a tavalyi siker után a negyedik alkalommal szerezték meg az aranyérmet az Erste-, illetve korábban MOL Ligában.

Székelyhon