Finom illatok lengték be hétvégén a Gyimesközéplokon, Borospatakán levő Gyimesi Skanzen udvarát, ahol megrendezték a második  Taste of Transylvania gasztrofesztivált. A négynapos rendezvényen nemcsak finom falatokat találtak a látogatók, hanem gasztronómiai témájú előadásokon vehettek részt, kulturális programok is voltak, és látványfőzéseket lehetett figyelemmel követni.

Ínycsiklandozó illatok és békés hangulat fogadta a betérőket a borospataki skanzen udvarán, ahol mindenki megtalálta kedvenc ételeit és italait. Ottjártunkkor épp Berecz András mesemondó és népdalénekes szórakoztatta a népes közönséget, amely a fűben ülve hallgatta az előadót. 

Az enyhén szeles, de napsütéses őszi időjárásnak is köszönhető, hogy kellemes hangulat volt, és a legkisebbek is jól érezték magukat, hiszen külön udvarrész, játszótér volt számukra elkülönítve.

 A skanzen udvarán huszonnyolc kiállító kapott helyet, aki különleges falatokkal várta az ínyenceket. Magyarországi és hazai éttermeket is láttunk közöttük, akikben az a közös, hogy magas színvonalon művelik a gasztronómiát. Emellett öt helyszínen zajlottak az események, gasztronómiai témájú előadások és látványfőzések zajlottak, valamint volt táncház is.

Az eseményt a Pro Economica Alapítvány és a székelyudvarhelyi PÁVA KulinarIQum Egyesület szervezte, és ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, a szervezők célja, hogy az erdélyi multikulturális gasztronómiát felhelyezzék a világ gasztrotérképére.

Sokan ellátogattak a különleges, magas színvonalú gasztrofesztiválra, mint megtudtuk, a legtöbben szombaton vettek részt, és nagy érdeklődés övezte a Székely Konyha és Kert szakácsainak, Szőcs Elődnek és Orbán Ferencnek a főzőműsorát is. A fesztivál egyébként csütörtökön kezdődött szakmai előadásokkal, és pénteken, szombaton, illetve vasárnap várták a látogatókat. Számos szakmailag elismert séf és szakács mutatta meg tudását, Michelin-csillagosok és Michelin-ajánlásúak is színpadra léptek.

 A látogatókat a főút mellett levő parkolótól lovas szekerekkel vitték fel a skanzenhez, így nem volt nagy autóforgalom Borospatakán, annak ellenére, hogy sok résztvevő volt. Jó ötletnek bizonyult ez a megoldás, hiszen a főút melletti tágas parkoló tele volt autókkal, de így nemcsak különleges élményben részesültek az érdeklődők ‒ a gyerekek különösen élvezték a szekeres utazást ‒, hanem a helyieknek sem volt zavaró, hogy a hétvégére megnőtt a forgalom.

Péter Ágnes - Hargita Népe