Nagykorúvá vált a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A felsőoktatási intézmény tizennyolc éve nyitotta meg a kapuit, jelenleg négy helyszínen – Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön – zajlanak képzések. Az első tanévnyitó ünnepség 18. évfordulóját szerdán ünnepelték meg Csíkszeredában.

A felsőoktatási intézmény 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, az intézményi akkreditációt követően a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja, amelyet évenként megünnepelnek az egyetem valamelyik helyszínén. Idén Csíkszeredában tartották meg az egyetem napi rendezvényt, a Csíki Moziban. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, a felsőoktatási intézmény immáron tizennyolc éve „fejlődik töretlenül”, ez idő alatt pedig számos neves kutatási eredmény – néhány közülük világhírű – fűződik az egyetem nevéhez, illetve több, az erdélyi magyar közösség számára hiánypótló programot is lebonyolított az intézmény. 

A Sapientia egyetem a jelenkori erdélyi magyar tudomány, kultúra és történelem egyik feltörekvő, illetve hiánypótló szereplője, amelyet közössége megbecsül – mondta a rektor, hozzátéve, hogy jó úton haladnak, de még számos megvalósításra váró céljuk van. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, „nagy dolog”, hogy annak idején Székelyföldön is alakulhatott egyetem, amely jelenleg is jó irányba halad. A fő célja pedig, hogy a végzett hallgatói hozzájáruljanak a térség fejlődéséhez, felelősséggel viszonyuljanak a közösség iránt, ahol születtek. 

Nagykorú lett az egyetem, a 18 éves alapítás óta az intézmény már több ezer erdélyi fiatalnak megadta a lehetőséget, hogy anyanyelvén végezhesse a felsőfokú tanulmányait – fogalmazott az ünnepségen Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezető helyettese. Aláhúzta, ezalatt a tizennyolc év alatt felnőtté, erőssé, hallgatókban gazdaggá vált a Sapientia. 

A köszöntőbeszédek után díjakat osztottak azoknak az egyetemi oktatóknak, és az intézmény támogatóinak, akik munkásságukkal hozzájárultak a felsőoktatási intézmény fejlődéséhez, nevének öregbítéséhez.

Molnár Rajmond - szekelyhon.ro

Fotók: Gecse Noémi