2018. szeptember 11. és 13. között 25. alkalommal rendezték meg a Hunyad megyei Algyógyon a református szórványlelkészek szakmai tanácskozását. A találkozót a Romániai Országos Református Lelkészértekezlet (RORLÉSZ) szervezte meg az Erdélyi és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület támogatásával, valamint a Diaszpóra Alapítvánnyal együttműködve.

Nt. Kántor Csaba püspökhelyettes (b1), Ft. Csűry István püspök (b2), Ft. Kató Béla püspök (j2), Nt. Szegedi László generális direktor (j1)

A konferencia lelkipásztori beszámolókkal kezdődött, amely során a lelkészek röviden vázolták az egyházközségeik állapotát. A második napon panelbeszélgetésen vett részt Kató Béla erdélyi és Csűry István királyhágómelléki püspök. Mindkét vezető kihangsúlyozta a református magyarság megtartásának fontosságát, ami szerint nem mondhatunk le senkiről.

Kőrösi Viktor Dávid (b) és Grezsa Csaba (j)

A magyar külképviseletek részéről ugyancsak panelbeszélgetésen vett részt Kőrösi Viktor Dávid csíkszeredai és Grezsa Csaba kolozsvári konzul. Felszólalásában Kőrösi Viktor Dávid úgy fogalmazott, Magyarország ma már nem térdre kényszerített háborús vesztes, hanem Kelet-Közép-Európa központi szereplője. Ma a 15 milliós magyar nemzethez tartozni erőt és büszkeséget jelent, ami feljogosít a jövőt illető bizakodásra. Mindezért a szórványlelkészek feladata nem az elmúláshoz való asszisztálás, hanem Magyarországgal összefogva a közösségek talpra állítása. Grezsa Csaba a Magyar Kormány szórványközösségeket segítő programjait és céljait mutatta be.

 

Fotók: Erdélyi Református Egyházkerület

A képgaléria ide kattintva tekinthető meg.