Családias, a marosszentgyörgyi magyar közösséget összefogó, találkozásoknak, örömteli együttléteknek helyet adó rendezvény helyszíne volt a hétvégén a Marosvásárhely melletti nagyközség. Negyedik alkalommal szervezték meg a Marosszentgyörgyi Magyar Napokat, amelyen a helyiek mellett a magyarországi testvértelepülés képviselői is részt vettek. 

A Bekecs Néptáncszínház Ember az embertelenségben című darabjának bemutatásával startolt péntek este a IV. Marosszentgyörgyi Magyar Napok rendezvény, amelynek során az érdeklődő közönség a 20. század emberpróbáló történéseit idézhette fel. A fellépő művészek a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén idézték meg a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit irodalmi szövegtöredékekkel, naplórészletekkel, vetítéssel téve személyesebbé azt. Szombaton a csejdi templomban folytatódott istentisztelettel az ünneplés, amelynek keretén belül a jelenlévők megismerkedhettek a falu nagy szülötte, Magyarósi-Szőke József rektor-professzor munkásságával is. 

Székely Szilárdtól a rendezvény egyik szervezőjétől megtudtuk, hogy minden évben a templomból indul az esemény. Kezdődött a marosszentgyörgyi római katolikusban négy éve, majd a református és az unitárius templomban a következő években. Idén a csejdi templomból indult egyrészt azért, mert úgy gondoljuk, hogy Csejd hozzánk tartozik, másrészt meg a csejdiek figyelmét is fel szeretnénk hívni arra, hogy létezik ez a rendezvény, ahol ők is nagyon szívesen látott vendégek – vélekedik Székely. Mindenki talált kedvére való elfoglaltságot Ezt követően Marosszentgyörgyön a Hősök kövénél megtartott emlékműsor és koszorúzás után az ünneplő közösség a plébánia udvarára vonult át, ahol kézműves sátrak sokasága és a színpadon kulturális program várta az érdeklődőket. A reggeli hűvösség délre sziporkázó napsütésre váltott, a teret párolgó sütőtök, ropogós csöröge, frissen sült kenyér, rotyogó szilvaíz, valamint préselt szőlő illata lengte be. Mindenki talált magának való látnivalót, kellemes időtöltést, főleg a gyermekek, akiket változatos foglalkozások vártak a lovaglástól az íjászaton, a kosár- és szalmafonáson át a mézespogácsa-díszítésig, de kipróbálhatták a fafaragást vagy a nemezelést is. 

Fontos az együttlét Kérdésünkre Sófalvi Szabolcs polgármester kifejtette, ma már érzelmi töltete van a rendezvénynek, mert a család a legnagyobb érték, annak ellenére, hogy a legkisebb közösség, és a helyi magyar napok családias hangulatú esemény. „Én azt mondom, hogy ameddig Marosszentgyörgyön több száz ember összegyűl, ameddig mosolygós arcokat látunk, addig értelme van az ilyen rendezvényeknek, mert nemcsak községet, hanem közösséget is építenünk kell” – fejtette ki az elöljáró.  Szabó Tamás jászberényi polgármester az esemény fővédnöke a két település kapcsolatáról beszélt lapunknak, majd az ilyen rendezvények szükségességét méltatta, amelyek segítségével felvehetjük a harcot a világból érkező közösségromboló hatásokkal szemben. 

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja lapunknak elmondta, ez egy kettős esemény, hiszen október hatodika az aradi vértanúk kivégzésének a gyásznapja, de ugyanakkor a marosszentgyörgyi magyarság napja is. A magyar kormány mind a kettőnek a támogatását fontosnak tartja. „Ha valaki követte a Sargentini-jelentés vitáját, vagy az ENSZ közgyűlés folyamatait, akkor láthatta, hogy a világban egy nagyon éles ideológiai harc zajlik, amelyben a magyar kormány egyértelműen kifejezte álláspontját. Azt, hogy ő nemzeti, keresztyén alapokon álló kormány, amely ezeknek az értékeknek az ápolását támogatja. A külhoni magyarság körében is” – mondta Tóth László főkonzul.

Nemes Gyula - szekelyhon.ro

Fotó: Rozsnyai Hunor