Elkezdődött a magyarországi és székelyföldi csapatok focitornája Csíkszeredában. A szétküldött meghívók és az erre az alkalomra kiadott programfüzet szerint a megnyitó hétfőn reggel 8.30-kor kellett volna kezdődjön, de erre csak 9 óra 10 perckor került sor. A tavalyi torna díjkiosztó ünnepsége 66 percet késett. Nagy sportesemények mintájára a csapatok zene kíséretében vonultak be a pályára, majd a csapatok és a nézők vigyázzban állva hallgatták a magyar, illetve a székely himnuszt. A nyitóünnepségen elsőként Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivője köszöntötte a résztvevőket, majd felolvasta a torna fővédnökének, a Magyar Országgyűlés elnökének, Kövér Lászlónak az üzenetét. A házelnök többek között üzente, hogy: A magyar állam lehetőségei szerint növekvő mértékben segíti az anyagi feltétel biztosítását, de a munkát mindig és mindenhol a magyar edzőknek és a labdarúgóknak kell elvégezniük.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere egyebek mellett a himnusz fontosságára, ennek üzenetére hívta fel a gyerekek figyelmét. „Aki a himnuszt nem énekli, aki ásítozik a himnusz alatt, abból nem lesz jó futballista” – mondta Ráduly.

Albert Tibor, a szervező Tusnádfürdő polgármestere a fürdőváros magyarországi testvértelepüléseinek a szervezésben nyújtott támogatását emelte ki és köszönte meg. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere többek között kihangsúlyozta: Olyan rendszeres találkozási alkalmat hívtunk életre, ahol székelyföldi és anyaországi gyermekek ismerhetik meg tágabb hazájukat, közös múltunkat és magyarságunkat. Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere pedig többek között rámutatott: „fontos látni és érezni, hogy a torna a sport egyetemességén kívül azt is üzeni, hogy az anyaországi és a székelyföldi magyarok egy nyelvet beszélnek. Egy az anyanyelvünk, egy a pályánk, amelynek szélén mindenki érti, ha egy balszélsőt higanymozgású driblicsősznek nevez az edző bá. (...) Pályán, grundon belül és kívül együtt kell csatákat vívni, együtt kell kiálni a hazáért”.

Az FK Csíkszereda csapatai mindkét korosztályban elsők lettek. Az FK legjobb játékosai – a szervezők szerint – Tamás Bence (kicsik) és Albu Erik Attila (nagyok) voltak. A kicsiknél Becze Mátyás (FK) lett a torna legjobb kapusa, Koncz Máté (Csepel) pedig a gólkirály.

 

Forrás: Székelyhon innen, valamint innen