Magyarországi és erdélyi művészek mutatják be Marosvásárhelyen Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékát a magyar kultúra napja alkalmából - közölték csütörtökön a szervezők. Az előadás január 19-én lesz a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, ahol a szervezők sajtótájékoztatót tartottak.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: tavaly szerveztek először az erdélyi városban hasonló koncertet a magyar kultúra napja alkalmából, és ebből hagyományt akarnak teremteni. Akkor Rost Andrea és a Csíki Kamarazenekar lépett fel.

Elmondta: szándékukban áll folytatni a kezdeményezést, hiszen a magyar kultúra ápolása különösen felértékelődik a kisebbségi létben, ugyanis a kultúrának egyrészt nemzetmegtartó szerepe van, másrészt jó alkalom a román közönségnek is megmutatni a magyar kultúra értékeit. Közölte: az előadás jelképes belépő díjából tavaly a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumot támogatták, az idén egy fiatal erdélyi zenei tehetségnek juttatják el a befolyó összeget.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke elmondta, az általa vezetett intézmény szívesen vállalta a partnerséget és megköszönte a szervezőknek, hogy Marosvásárhelyt választották helyszínként.

Bocskor Lóránt, az Artstart4u Egyesület operatív igazgatója elmondta, hogy a szcenírozott koncertelőadásban a címszerepet Molnár Levente és Mester Viktória operaénekesek alakítják, mellettük színpadra lépnek Pataki Adorján és Mészáros Levente erdélyi énekesek is. Őket a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekara és kórusa kíséri Szüts Apor karmester vezényletével. Az igazgató elmondta: koncert egyik célja, hogy fiatal énekeseknek is fellépési lehetőséget kínáljanak. 

MTI