Háromnapos rendezvénysorozattal idézik fel a hét végén Csíkszeredában a száz éve megalakult Székely Hadosztály történetét. A rendezvénysorozatról sajtótájékoztatón beszéltek szerdán a szervezők. 

A rendezvénysorozat a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitójával kezdődik pénteken a Csíki Székely Múzeumban. Szombaton könyvbemutatón és tudományos konferencián idézik fel a Székely Hadosztály történetét. Színházi előadás, filmvetítés és a Székely Hadosztály csíksomlyói emlékművénél tartandó megemlékezés is szerepel a programban. 

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: olyan interaktív kiállítás válik láthatóvá a közönség számára, mely a tárgyi emlékek, eredeti festmények mellett installációkkal: lövészárokkal, géppuskaállással is idézi az első világháború korát. A kiállítás anyagát a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Csíki Székely Múzeum törzsanyaga adja, de a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból és a Nyíregyházi Józsa András Múzeumból is kölcsönöztek tárgyakat. 

A csíkszeredai Mikó várban tartandó szombati konferenciára a téma legavatottabb kutatóit várják előadást tartani. Tóth László főkonzul elmondta: a konferencia nem csupán a Székely Hadosztály történetét, hanem az első világháború lezárásának a történéseit is felidézi. A főkonzul úgy vélte: minden kornak megvannak a kihívásai, és ahhoz, hogy a mai kihívásokkal sikeresen lehessen megküzdeni, fontos megismerni és megérteni a múltat, fontos felhasználni a múlt tapasztalatait. 

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere hozzátette: azt szeretnék, ha a város és a környék iskolái szervezett módon megnéznék a székely múlt eme nagyszerű fejezetét bemutató kiállítást. Azt is hozzátette: dolgoznak azon, hogy a a Székely Hadosztály történetét megelevenítő könyv kiadói jogát időszakosan megszerezzék egy csíkszeredai kiadó számára, hogy minden diák, akik a 2018-2019-es tanévben Csíkszeredában fejezi be a tanulmányait, útravalóul megkaphassa a könyvet. Ráduly Róbert hozzátette: nem a nemzeti hivalkodás, hanem a történelem eme fejezetének a hiteles, magas kulturális szinten történő megismertetése a cél.

Gazda Árpád - MTI