Október 31-én Nt. Nagy Csaba lelkipásztor vezetésével gyűlt össze Nagymoha közössége, hogy úrvacsorával egybekötött istentisztelettel, valamint a gyülekezeti ház névadásával ünnepeljék meg a reformáció napját. A lelkész elmondta, hogy a gyülekezeti ház helyén korábban istálló állt, ezért adta magát az ötlet, hogy a házat Betlehem névre kereszteljék. A közösségi tér megépülését Magyarország kormánya is támogatta.

A Brassó megyei szórványtelepülés ünnepén szolgálatot végzett Nt. Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora és Nt. Miklósi Mátyás Csaba, a Brassó Megyei Egyházkerület újonnan beiktatott esperese, aki a szószéki szolgálat során református és magyar mivoltunk lelki és történelmi mélységét érzékeltette.

Kőrösi Viktor Dávid konzul

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa részéről Kőrösi Viktor Dávid konzul köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kihangsúlyozta, hogy Nagymoha magyarsága a 15 milliós magyar nemzet része, ezért ha erősek is szórványsors hatásai, nem szabad kicsinek és védtelennek éreznie magát. A magyar nemzet ma aktív alakítója Kelet-Közép-Európa jövőjének, ehhez a közösséghez tartozni pedig erőt és büszkeséget jelent – tette hozzá.

 

A képgaléria ide kattintva tekinthető meg.