A református templom szomszédságában átadták azt az ingatlant, amely a marosludasi óvoda két magyar csoportjának és a bölcsődének ad otthont. A magyar óvoda létrehozását az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar kormány bölcsőde- és óvodaprogramja keretében támogatta. A marosludasi önkormányzat múlt keddi ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy az egyházzal kötött használati szerződés alapján átveszi az épületet – tájékoztatott Kis István alpolgármester és Czirmay Csaba Levente esperes, a helyi református egyházközség lelkipásztora.

Ahhoz, hogy a marosludasi magyar óvodás csoportok egy épületben tanulhassanak, s hogy létrejöjjön a magyar bölcsőde, helyi szinten összefogásra volt szükség a református egyház és az önkormányzat között. És végül sikerült. 56 gyermek – 46 napközis és 10 bölcsődés – kezdhette meg az új tanévet egy korszerű, csodálatos épületben, ami a szórványban rendkívüli lehetőség.

A két magyar óvodai csoport a Căsuţa Fermecată óvodából költözött át az új épületbe, s ezzel két tanterem szabadult fel, amire nagy szükség volt, hiszen ezekben két új román tannyelvű csoport jöhetett létre.

Azon túlmenően, hogy a gyermekek egy különálló, szép óvodába járhatnak, az új ingatlan önkormányzati használatba adásával tulajdonképpen a városi óvodai hálózat bővült. Az óvodában felekezeti hovatartozás nélkül fogadják a gyermekeket.

Visszatekintve, a magyar óvoda létrehozásának ügye már 2018-ban kezdődött, amikor a református egyház egy romos épületet vásárolt meg. Ennek felújítását és bővítését 2019 májusában kezdték el. Nagyszabású munkálatokról volt szó, hiszen a régi házból csak a falak maradtak meg, a korhadt tetőszerkezettől kezdve a nyílászárókig mindent ki kellett cserélni.

A csodálatosan felújított épületben három nagy terem van, a bölcsőde egy új épületszárnyban kapott helyet. Az óvodát felszerelték, teljesen új bútorzattal látták el, berendezték az elkülönítőt, az orvosi rendelőt, megvásárolták a konyhai berendezéseket, a személyzet számára külön öltözőket alakítottak ki – ugyanis a járványügyi előírások megkövetelik ezt.

Az épület műszaki átadására szeptember 18-án került sor.

A terveket a Multinvest készítette, a munkálatokat a helyi Polizo építkezési vállalat végezte. Az óvoda udvarának rendezése, a melléképületek javítása folyamatban van.

Mezey Sarolta - Népújság