Kőrösi Viktor Dávid konzul avatóbeszédében úgy fogalmazott: az örménység és magyarság 380 éves erdélyi együttélése egy valóban példaértékű együttműködés, s rajtunk múlik, hogy e testvérinek is nevezhető kapcsolat a történetét továbbírjuk-e.

Vasárnap Artur Nalbadyan, az örményországi Lorj megye vezetője és Borboly Csaba Hargita megye elnöke írta alá a két régió együttműködési szerződését, melyet mindkét fél szándékában áll testvérmegyei kapcsolattá erősíteni.

Ezt követően emléktáblát avattak tegnap Gyergyószentmiklóson Ákontz Kövér István szerzetes tiszteletére. A táblaállítást közösen szervezte az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége, Magyarország Örmény Szószólói Kabinetje és Gyergyószentmiklós önkormányzata. Az emléktáblát annak a háznak a falán helyezték el, melyben élt az 1740-ben Gyergyószentmiklóson született író, tudós, iskolaépítő, főapát, később pedig érsek.

A tábla állításának költségeit az örmény származású Bocsánczi János ENSZ nagykövet finanszírozta, leleplezésére érkezett Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Hamlet Gasparian Örményország romániai nagykövete. Az ünnepélyen jelen volt dr. Farkas Balázs ideiglenes ügyvivő és Kőrösi Viktor Dávid konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről, Turgyán Tamás a Magyar Országgyűlés Örmény szószólója, Varujan Vosganian és Verestóy Attila szenátorok, Bíró Zsolt parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Párt elnöke.

Kövér László, a rendezvény díszvendége beszédében úgy fogalmazott: a 21. században nemcsak a magyarokat, székelyeket és az erdélyi magyarörményeket, hanem a románokat és Európa minden, az életbe keresztény gyökerekkel kapaszkodó nemzetét veszély fenyegeti. A hit, a kultúra és az azonosságtudat feladását politikai nyomásgyakorlással, a pénz és a tömegmanipuláció kifinomult eszközeivel akarják ránk kényszeríteni azok, akik „uralmuk alá akarnak hajtani bennünket” – tette hozzá.

Nagy Zoltán, a város polgármestere beszédében kifejtette, hogy figyelembe véve Ákontz tevékenységét, azt, hogy még Napoleonnal is tárgyalt valószínűleg a város szülöttei közül a legjelentősebb személyiség.

Szöveg: Marosvásárhelyi Rádió/Magyar Idők/csikszereda.mfa.gov.hu