Óriási az érdeklődés a magyar kormány által a külhoni magyarság számára is biztosított családtámogatás iránt. Január elsejétől kezdve az anyasági támogatást és a babakötvényt is lehet igényelni, csak az első hónapban több százan jelentkeztek. A Csíkszeredai Főkonzulátustól telefonon lehet időpontot kérni, jelen pillanatban a következő három-négy hétre minden időpont elkelt. Aggodalomra ugyanakkor semmi ok, mindenki sorra kerül, a sürgős eseteket kiemelten kezelik – tudta meg a Hargita Népe Tóth László csíkszeredai főkonzultól.

Mint ismeretes, 2018. január elsejétől két családtámogatási forma, az anyasági támogatás és a babakötvény a külhoni magyarság számára is elérhetővé vált, azaz ezeket a Magyarországon régóta bevett támogatási
formákat az Erdélyben élő magyar állampolgárok is kérhetik. 

– A kettős állampolgárság megadása, a szavazati jog biztosítása után szintet lépett a nemzetpolitika az alanyi jogon járó családtámogatás kiterjesztésével – jelentette ki a diplomata. Mint részletezte: ez azt jelenti, hogy nemcsak azok kapnak támogatást, akiknek idén születik a gyermeke, hanem a későbbiekben, a következő években is megkapja valamennyi magyar állampolgár újszülött édesanyja, és ez belátható
időn belül nem fog változni. 

Tóth László elmondta: január másodikán, az első munkanapon már többen jelentkeztek, meglehetősen nagy az érdeklődés, januárban több százan igényelték az anyasági támogatást Csíkszeredából, a megyeszékhely környéki településekről, de távolabbi vidékekről is, hiszen a főkonzuli kerülethez tartozik Kovászna és Maros megye is, azaz gyakorlatilag a teljes Székelyföld. A főkonzul kiemelte: nemcsak a Csíkszeredai Főkonzulátuson lehet kérni a támogatást, hanem a magyar külképviselet kihelyezett konzuli napjain is. Hargita megyében Gyergyószentmiklós és Székelyudvarhely állandó helyszínei a kihelyezett konzuli napoknak:
minden hónap első keddjén Gyergyószentmiklóson, és minden pénteken Székelyudvarhelyen kerül sor ezekre. Emellett alkalomszerűen is szoktak kihelyezett konzuli napokat tartani, legközelebb február 12-én, Gyimesközéplokon, a római katolikus plébánián kerül sor ilyenre. Fontos, hogy ezekre is előre be kell jelentkezni.

A főkonzulátus partnerszervezetei – az Eurotrans Alapítvány, a demokráciaközpontok és a Magyar Polgári Párt irodái – segítenek kitölteni, összeállítani a kérések leadásához szükségesiratcsomót. Az így összeállított kéréseket átveszik a főkonzulátus munkatársai, nem kell ezért külön bejönniük Csíkszeredába azoknak, akik távolabb laknak a megyeszékhelytől. Aki mégis inkább személyesen szeretné a kérést beadni, az a 0366–087000 telefonszámon kérhet időpontot. Jelenleg 3–4 hetes várakozásra kell számítani, a nagy érdeklődés miatt addig minden időpont elkelt. A főkonzulátus munkatársai két ügyfélablaknál fogadják a jelentkezőket.

A főkonzul ugyanakkor elmondta: az anyasági támogatás esetében jogvesztő határidő van, azaz a gyerek születésétől számított fél éven belül kell benyújtani a kérelmet. Hozzáfűzte: ha valakit nagyon szorít az idő, mondjuk a jövő héten lesz a gyereke féléves, neki tudnak külön időpontot adni, hogy benyújthassa időben a kérését. Ellenben aki még nem csúszott ki a határidőből, azt jelenleg nagyjából egy hónap múlva tudják fogadni, ha most kér időpontot. 

– Fontos, hogy erre a féléves határidőre az anyasági támogatás esetében figyeljenek – hangsúlyozta a főkonzul. A támogatás feltétele az anyakönyvezés, de nem kell tőle megijedni Kérdésünkre hozzáfűzte: mindkét támogatásnak egyetlen feltétele van: a magyar anyakönyvezés, azaz olyan gyerek után jár támogatás,
aki rendelkezik magyarországi keresztlevéllel.

A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy ha most megszületik egy gyermek és bejönnek a konzulátusra a szülei, akkor a gyerek még nyilvánvalóan nem rendelkezik magyarországi keresztlevéllel.
Ebben az esetben a szülők megtehetik, hogy egy időben kérik a gyerek anyakönyveztetését és nyújtják be kérésüket az anyasági támogatásra. A törvény szerint 8 napon belül dönt a támogatásról a Magyar Államkincstár, ugyanakkor a támogatás feltétele az anyakönyvezés, ami egy meglehetősen lassú
folyamat, azt ki kell várni. 

– Előfordulhat, hogy valaki benyújtja a kérelmét az anyasági támogatásra és egy vagy másfél hónap múlva sem kap választ, de ennek csak az lehet az oka, hogy még nem történt meg az anyakönyvezés. Amint ez megtörténik, a kérelmező záros határidőn belül meg fogja kapni az anyasági támogatást – szemléltette az ügymenetet a diplomata.

Ha időben leadták a szülők a kérelmet, kkor nem kell attól tartaniuk, hogy az elhúzódó anyakönyvezés miatt lecsúsznak a támogatásról, ugyanis ebben az esetben kizárólag a kérés leadásának az időpontja számít. Azaz elég arra oda gyelniük, hogy a kérést időben adják le, és előbb-utóbb megkapják a támogatást, csak az anyakönyvezésre kell várni.

– Mindkét támogatási forma azok után a gyerekek után jár, akik 2017. június 30-a után születtek. Fontos, hogy a tavalyi év második felében született gyerekek szülei minél hamarabb jöjjenek be a főkonzulátusra, indítsák el az anyakönyvezési eljárást és nyújtsák be a támogatási kérelmet – hívta fel az érintettek gyelmét Tóth László.

Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, iker gyerekek esetén 85 500 forint, egyébként ilyen kérésre is volt példa már. Az életkezdési támogatás vagy babakötvény összege 42 500 forint. Ez, mint a neve is mutatja kötvény, azaz ezt az összeget nem kapja meg azonnal a család, felnőtt korában juthat hozzá a gyerek. Addig is kamatozik, illetve a család is tehet hozzá, növelheti a megtakarítást, így a gyerek fiatal felnőtt korára egy kis életkezdési  tőkét össze lehet gyűjteni.

A főkonzul elmondta: a kérelem benyújtásához a szülők hozzák magukkal a gyerek román anyakönyvi kivonatát, illetve az igénylő anyuka hozza magával a személyazonosságát igazoló iratot, azaz elsősorban magyar személyazonossági igazolványt vagy útlevelet, de ha ezeknek nincs birtokában, akkor a honosítást igazoló okirat is megfelel a célnak.

Hargita Népe
Fotó: László F. Csaba