Testközelbe kerültek a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjainak remekművei, zsúfolásig telt meg szombat este a Haberstumpf-villa, ahol a Maros Megyei Múzeum Bernády-gyűjteményéből negyvenegy festmény és három szobor kap otthont április 15-éig. Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója elmondta a megnyitón, hogy a tárlat próbatétel az intézmény számára, de egyben vizsga is egy következő nagyobb kiállításra. Noha az önkormányzati kulturális intézmények közül a múzeum rendelkezik a legkisebb alkalmazotti létszámmal, az igazgató mégis a fokozatos építkezésben és fejlődésben reménykedik.

Orbán Árpád, Székelyudvarhely polgármestere köszöntőbeszédében a regionális partnerségek fontosságát hangsúlyozta, szerinte fontos egymás között cserélgetni az értékeket. 

Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja szerint a tárlat remek alkalom felbecsülni az értékeket, amelyek a magyar képzőművészetben születtek. Szerinte a hasonló kiállítások alatt új megvilágításba kerülnek az alkotások, és ugyanakkor bizonyítják, hogy a magyar kultúra élő, akárcsak egy szervezet. 

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója rámutatott, hogy hiába a gazdaság egy városban, ha nincs kultúra, akkor halottak lennének a városok. A Bernády-gyűjteményről elmondta, hogy ez Székelyföld legjelentősebb festészeti gyűjteménye.

Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese szerint 1913-ban a budapesti Szépművészeti Múzeumból a legjobb minőségi képanyag került át Marosvásárhelyre a Kultúrpalotába, nemcsak a huszadik századi, hanem az akkor már klasszikusoknak tekintett festők remekműveit is átöleli a gyűjtemény. Hozzátette azt is, noha ez az gyűjtemény első székelyföldi, erdélyi vándorlása, az alkotásokból több került már határon túlra különböző tárlatokba, ami bizonyítja, hogy ez egy európai jelentőségű képanyag.

Veres Réka - szekelyhon.ro